Before and after photos of works completed by ASC

Failed retaining wall
Failed retaining wall

The retaining wall was dated and failed, this had caused the lawn to slump and be an annoyance.

The jungle
The jungle

The client wanted the wall replaced and the hill to be cleared so they could landscape

The failed wall
The failed wall
Site prep
Site prep

As this job was in such close proximity to a large slope, operator safety was paramount. A level working area was cut into the lawn and compacted thoroughly to ensure the platform was safe to work on. As this job was completed in winter, every evening the site and stockpiles were compacted neatly and covered in polythene.

Straight lines
Straight lines

We strive to create beautiful walls, with care from the beginning. We aim to build visually pleasing walls.

Useable area
Useable area

The client and I decided to use the extra materials from the drilling process and excavations to build up their lawn area, creating a flat useable area for their kids.

Completed job
Completed job

After the main wall had been completed, we scraped the bank and retained it to tidy up the garden, once this was done, the lawn was levelled and frame work installed for an artificial turf to be laid

A clean canvas
A clean canvas

With the new wall below and the hill scraped back, the client had a blank canvas to create their ideal backdrop for the kids new pitch.

Tie backs installed
Tie backs installed

Steel rod tiebacks were installed and attached to 2m3 of concrete 5 meters back from the wall to stop the two posts from failing any further

Tie Back anchor
Tie Back anchor

Posts and ties anchoring the M30 steel ties

Steel ties leading to the wall
Steel ties leading to the wall
Original retaining failing 1/3
Original retaining failing 1/3

The original wall design was dated and starting to fail

Cutting out the old wall 2/3
Cutting out the old wall 2/3

After cutting out the spoil, the line of the new wall was discussed with the owners.

Finished product 3/3
Finished product 3/3

In addition to the wall being built a handrail was installed. The void between the new wall and existing drive was also concreted.

Site before works start 1/13
Site before works start 1/13

Client wanted a flat platform out front to improve land area giving them useable space to enjoy with their kids.

Marking out 2/13
Marking out 2/13

Marking out placement and all underground services.

Lining up posts 3/13
Lining up posts 3/13

Ensuring all posts are plumb and have a correct lean back this allows for a stable and eye pleasing wall.

Drainage being placed 4/13
Drainage being placed 4/13
Area to cut behind the property 5/13
Area to cut behind the property 5/13

This area was to be cut out from behind the property and used to fill the front portion.

The cut taking shape 6/13
The cut taking shape 6/13

The cut from the back of the property helped create 100m2 of better useable land.

Area behind the house 7/13
Area behind the house 7/13

The retained area behind the house creating a flat useable area for the kids. on this project approximately 320 m2 of useable area was created.

New area behind the house 8/13
New area behind the house 8/13
After area had been cut 9/13
After area had been cut 9/13

Flat useable area created. 170 m2 of useable land

Side view of wall 10/13
Side view of wall 10/13
Front of the house 11/13
Front of the house 11/13

Front area that has been retained helping create 320 m2 of useable land.